Bizi Takip Edin

header ads

Peygamberlerin Sıfatları



PEYGAMBERLERİN SIFATLARI

1. Emanet:

Emanet sıfatı bir peygamberde bulunan en önemli özelliklerden biridir. Bu sıfat ile güvenilir ve emin olmak kavramları temsil etmektedir. Bu bağlamda, tüm peygamberler güvenilir kimselerdir. Onlar Allah tarafından tebliğ edilen emirleri insanlara doğru ve eksiksiz aktarırlar. Bunun yanı sıra kendilerine bırakılan emanetleri de en güzel biçimde koruyarak sahiplerine olduğu gibi iade ederler.


2. İsmet:

İsmet kavramı peygamberlerin günahtan korunmuş ve günahsız olduğunu ifade eden bir sıfattır. Bu bağlamda, onların açıktan ya da gizli bir şekilde günah işlemediği vurgulanmaktadır. 


3. Fetanet:

Fetanet sıfatı ile  peygamberlerin zeki ve kavrayışlı kimseler olduğu işaret edilmektedir. Bu bağlamda Allah, tüm peygamberleri akıl ve muhakeme konusunda olgunlaştırmıştır. Hz.Muhammed’in toplumsal her konu üzerinde ashabı ile fikir alışverişi etmesi ve uygun bulduğu teklifleri kabul etmesi onun fetanet sıfatının bir göstergesidir. 


4. Sıdk:

Sıdk; doğru söyleme, gerçek olma ve hakikat sözcükleriyle bağdaştırılmaktadır. Sıdk ile her konuda doğru olmak ve verdiği sözleri tutmak davranışları ifade edilmektedir. Bu bağlamda, peygamberler vahiy iletmek gibi önemli bir görevi üstlenirler ve her zaman doğruyu söylerler. 


5. Tebliğ:

Tebliğ,  Peygamberlerin Allâhu Teâlâ tarafından kendilerine vahyolunan ve bildirilmesi emredilen şeyleri ümmetlerine noksansız ve ilâvesiz olarak aynen tebliğ etmeleridir. Bütün Peygamberler, kendilerine vahyolunan şeriatı tebliğ vazifesini aynen yerine getirmişlerdir. İlâhî emirleri, yasakları ve tebliği emredilen haberleri aynen bildirmişler, herhangi birini ketmedip saklamamış veya ona kendinden bir şey İlâve etmemişlerdir. Aksi halde, Peygamber olarak seçilmelerinin ve kendilerine tevcîh edilen risâlet vazifesinin mana ve hikmeti kalmazdı.

Çünkü Hak Teâlâ, hakkı ketmedip gizleyenlere veya tahrîf edip değiştirenlere elbette Peygamberlik pâyesi vermez. O halde, tebliğ sıfatının zıddı olan "kitmân-ı şeriat" Peygamberler hakkında muhaldir.





Yorum Gönder

0 Yorumlar